2011. január 2., vasárnap

"America is all about speed! (a nagy francot :)"

Ámérika benzint éget... ezerrel! Az ottani autók 90%-a nem férne be a hazai kétállású garázsok többségébe és abból, ami megesznek egy hét alatt, itthon egyes hozzánk hasonló hobbiautósok egy teljes szezont kihúznak. Ráadásul azon ritka esetekben, amikor ezek a hamburgerzabálók európai autót vesznek, mindenképp a legnagyobb motort választják... a 110-es korlátozás mellé. A legkisebb amit láttam, az egy Smart volt, de különben 2500cc alatt nem létezik autó! Nagyon durva. Van mondjuk Mini, de CSAK a Cooper S változat. Van VW Golf, vagyis Rabbit, de a 60 éves mamának is R32-es verziója van. Láttam 7-es BMW-t, de CSAK 750i, S-osztályosból is 80% AMG. Lexus IS F-et még sosem láttam élőben. Ott meg egy teszkó stílusú csóri helyen egy kopasz csóró kinézetű kis csikcsa vezette, aki valami nyálgép Enrique Iglesias-t hallgatot. Iszonyatos motorokat raknak a kocsikba, de kérdem én, minek? 7 sávos autópályán is max. 120km/h a megengedett (általában inkább 55mph, ami 90km/h) és komolyan is veszik a rendőrök! Európában pedig az új Superb kijött 1.4-es motorral (igaz turbós), és állítom, hogy legyorsulná akármelyik nem kihegyezett autót 2500cc-ig. Mert persze automata mind és a mi Camry-nk is olyan brutál lassú volt, lomha bálna, amiben még ráadásul alig van bent hely (2,5L)
Viszont egy dolog tény: Ez egy olyan ország, ahol az autó néha fontosabb helyet tölt be a családnál, mint mondjuk a feleség, nagy becsben vannak tartva, függetlenül a jármű korától és típusától (és attól, hogy már akkor is egy kalap sz@r volt mikor még csak egy pajzán "műszaki" rajz vol. És akkor jöjjön pár kép, amire lehet nyálat csorgatni, vagy csak egyszerűen jót röhögni:

Best of Florida

Ez két Wrangler meg a kenu tuti csont nélkül átmenne itt a forgalmi vizsgán... (Gyurew Poloja meg nem, mert nincs kulcs/működő kilincs a sofőr ajtóban. Gyurew, ne szarozz, kapd le az egész ajtót és mondd, hogy ez AMWAY szabvány!)
Itthon is láttunk már sokszor olyat, hogy a luxusautók rokkant igazolvánnyal parkolnak ingyenesen, bizonyára ennek a Bentley-nek a tulajdonosának se telik a parkolódíjra. Más kérdés, hogy ha sietve szállnék ki ebből, lehet még én is porckorongsérvet kapnék...
Nem véletlen integet az öreg, rákurjantottunk "á la magyarvirtus". Miami Beach...
És végre egy értékelhető autó! (buzibártól 80 méterre...)
As seen on "Miami Ink by TLC" (itthon Discovery Channel, TV6)
Ha be akar szakadni egyszerre az összes ablak, akkor vmi ilyen autót kell keresni, hogy túráztatja a motort a piros lámpánál. (amit az ottaniak úgy gondolják, hogy azért csinálja, hogy felvágjon, de mi tudjuk hogy azért csinálj, hogy le ne fulladjon a sz@rja)
Ha közelebb mentem volna, tuti megtalálom a biciklin a "Norbi Update 1" cimkét. Előttem van ahogy a kisutcákban felpattan a fasza kis kerójára, túrdöfransz sisak felcsatol, bicós kesztyű felhúz, gatya feltűr, napszemcsi felcuppantja és egy teljes mexikói drogkartellt letartóztat.
Az orlandoi Universal Studios Resort tele van érdekes attrakciókkal, azonban számomra azok a négykerekűek voltak talán a legérdekesebbek, amelyeket korábban a mozivásznon (azaz inkább a TV-ben hiszen nem mai filmekről van szó - na jó, lássuk be, kalóz VHS-eken) láthattunk. Ilyen pl. a Vissza a jövőbe-ből a DMC Delorean időgéppé átalakítva. (ami különben egy minősíthetetlenül pocsék "autó"... De ez van, attól még nem kicsit menő, főleg ha egy ilyen verzióval dzsesszelnék be a klinikára. A biztonsági őr szerintem egyből irányítana a Tüdőgyógyászat-Pszichiátria épületéhez, de kérdés nélkül.)
vagy az American Graffiti-ből a Mel's Drive In előtt parkoló hot-rodok.
The Blues Brothers:
Ezek pedig csak úgy dísznek voltak kirakva:
(és nem, egyiknek sem nyílt ki az ajtaja. És nem, ráncigálásra sem.)
Ugyan kerestünk, de öreg Volkswageneket nem találtunk. Csupán ezt az egy 181-est, ami Florida legdélebbi részén, főleg kubaiak által lakott területen pihent egy utcán bizonyára szebb napokat látva/várva.
Ez még egy kedvenc pihenési módjuk. Az a busz mondjuk akkora (és vélhetően jobb felszereltségű) mint egy itthoni garzon lakás. Akármekkora utak vannak az USA-ban, azért azzal mégsem lehet várost nézni (nem mintha lenne azokban bármit is nézni...) ezért viszik maguk után a kis kocsijukat. Nekik pl. egy full size SUV a terepjáró a kis kocsi...
Ilyen méretű utánfutókat Scaniák mögött nem látok itthon, nem hogy egy pick-up mögött...
Nemzeti Park túra "á la Ámérika":
És itt kivételes nagyot alkottak az amerikaiak.... Nem tudom ki motorcsónakozott már, mondjuk csak akár a Tisza-tavon. Iszonyat szórakoztató dolog 10 percenként megállni felkapni a motort és leszedni a lapátról a növényeket. Ilyennel itt nem kell foglalkozni, vízszint felett 30 centis növényeket át lehet vele hajtani, gond nélkül, ráadásul igencsak dinamikusan. Más kérdés, hogy a dobhártyád bánja.. Itthon szerintem személyautókba kisebb motort raknak.
Turisták Daytona Beach-en: (igen, mi voltunk azok)
Epic double licence plate FAiL (majdnem Porsche, majdnem Carrera S....)
És végezetül egy figyelmeztetés az amcsiktól: "Te csíra, ha valaha biciklire mersz ülni"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése